ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ:

PORTAL_facebook

PORTAL_youtube

PORTAL_youtube2

MΕΣΟΧΩΡΑ


Live κάμερα από www.mesochoranet.gr

Kordompoulas_Anna

Χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιήσουμε, το χωνέψουμε, το νοιώσουμε... Φυσικά το ζήσαμε. Ναι το ζήσαμε, οπωσδήποτε το ζήσαμε! Η βροντή ήταν μεγάλη, ήρθε σαν κεραυνός αναπάντεχα, σαν αστραπή και όλοι κοκαλώσαμε στον ερχομό του... Ο περσινός ο Χρόνος ήτανε Χρόνος κακός, πικρός κι ανεύσπλαγχνος. Όπου Απάνου στο Μεγάλο, της Μεγάλης Τσακαλαίϊκης Οικογένειας Τραπέζι , άδειασαν δυο Καρέκλες!

Και είναι ακόμα αδειανές, ίσως για πάντα. Η μια της κοπέλας που παντρεύτηκα και μαζί κάναμε δυο όμορφα παιδιά, τον Γιώργο και την Χριστίνα-Παναγιώτα. Η άλλη Καρέκλα, του αγαπημένου παιδικού μου φίλου Ηλία, που μεγαλώσαμε μαζί  εκείνα τα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου.

Απάνω στα αγέρωχα, πανέμορφα βουνά του Αετού. Μεσ' στα τσιουγγάνια, στις αητοφωλιές και στα λαγκάδια. Θυμάμαι ακόμα, με τον Ηλία και την αδερφή του Ελένη τα βράδια κοιμόμασταν έξω στις σπηλιές και στα πουρνάρια, ν' αποφύγουμε το παιδομάζωμα των ανταρτών του "Δημοκρατικού Στρατού". Αλλιώς, ποιος ξέρει... θα 'μασταν στην Τασκένδη για καμιά πενηνταριά χρόνια. Αργότερα τον Ηλία τον έκαμα γαμπρό, ο Ηλίας παντρεύτηκε την αδελφή μου Ευαγγελία, με τις ευχές και την συγκατάθεση και των δυο οικογενειών, ομόφωνα. Όπως στην αρχέγονη παράδοσή μας...

Ηλίας και Ευαγγελία(Λούλα) μαζί απέκτησαν τέσσερα πανέμορφα παιδιά κι αγγόνια, που τ' αγαπάμε και τα χαιρόμαστε όλοι, συγγενείς και όσοι τα γνωρίζουν. Χάρη στο αξιοθαύμαστο, παραδοσιακό έθιμο της Ορθοδοξίας, τελούμε ετήσια μνημόσυνα για να δοξάζουμε και να τιμούμε την μνήμη των προσφιλών δικών μας, που έχουν φύγει απ' αυτόν τον κόσμο. Καθώς έμαθα, θα τελεσθεί στις 28 Φλεβάρη το ετήσιο μνημόσυνο για τον Ηλία στον Αετό.

Επιθυμία μου είναι να συμμετάσχω, έστω κι από μακριά. Να μοιραστώ με την αδελφή μου Ευαγγελία(Λούλα) και όλα τα ανίψια μου, αυτές τις δύσκολες, ευαίσθητες, πονεμένες, κρίσιμες στιγμές της Ζωής μας. Εις μνήμην και των Δύο που ειλικρινά μας λείπουν, προσφέρω 200€ στις εκκλησίες της Παναγίας Θεοτόκου και της Αγίας Παρασκευής του χωριού μας.

Περικλής ΤσάκαλοςΤο άρθρο έχει 1317 αναγνώσεις