ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ:

PORTAL_facebook

PORTAL_youtube

PORTAL_youtube2

MΕΣΟΧΩΡΑ


Live κάμερα από www.mesochoranet.gr

Σα30 Ιουλ
Στην Κούλα...
PDF Εκτύπωση E-mail
Koula_Gogou_1

Ένα θερμό κατευόδιο σε μια ιδιαίτερα αγαπημένη με καταπληκτικό, ζωντανό, ζεστό, Τσακαλο-Τσουακέηκο ταπεραμέντο. Μια από τις τελευταίες αρχόντισσες του Αετού Ασπροποτάμου, την Κούλα Απ. Γκόγκου, δεύτερη κόρη του Γόγου Τσουέκα(Τσάκαλου) και δεύτερη ξαδέρφη μου. Μεγαλώσαμε στο ίδιο δίπατο σπίτι.

Η Κούλα με την μεγαλύτερη αδερφή της Μαρία, η οποία παντρεύτηκε τον Λάμπρο Καρανάσιο και μαζί δημιούργησαν μεγάλη οικογένεια(μάνα του Στέλιου Καρανάσιου) και τον μοναδικό αδερφό τον Γιάννη(Γιάννη Γόγου). Στο σπίτι αυτό ζήσαμε και μεγαλώσαμε όλοι μαζί, η Κούλα στο ανώγι κι εγώ στο ισόγειο στην βορεινή μεριά, μόνο που μας χώριζε ένας μεσότοιχος από σανίδια.

Πάντα θυμάμαι τα παιδικά μας χρόνια όπως μεγαλώναμε και κρυφακούγαμε από τον μεσότοιχο που μας χώριζε. Πολλές φορές τα βράδια, πότε στο δικό μας μέρος είτε στο δικό τους παίζαμε παιχνίδια, τραγουδάγαμε, λέγαμε παραμύθια. Μακρινά νυχτέρια τις χειμωνιάτικες βραδυές, ιδιαίτερα στα "ξεφλουδίσματα".

Η Κούλα παντρεύτηκε τον Αποστόλη Θανάση  Γκόγκο, έναν από κείνους τους χωριανούς μου, ανάμεσα στους οποίους θαύμαζα κι επιθυμούσα σαν μεγαλώσω να τους μοιάσω. Άλλους για την λεβεντιά τους, για την παλικαριά, τα κατσαρά μαλλιά, το χορό, το τραγούδισμα, το ντύσιμό τους και τόσα άλλα χαρίσματα. Τον Αποστόλη για τις ιστορικές του γνώσεις, την επιδεξιότητά του να φτιάχνει κλίτσες, σφονδύλια, ρόκες και τόσα άλλα χρήσιμα κι αξιοθαύμαστα πράγματα. Πάνω απ' όλα ήταν αξιαγάπητος με όλους.

Απ' ό,τι θυμάμαι, τα παιδικά μας χρόνια ήταν φτωχά και δύσκολα, όμως πλούσια σε ωραίες αναμνήσεις. Καθώς θυμάμαι επίσης, η Κούλα είχε μεγάλο σεβασμό στον πατέρα μου τον μπαρμπα Γιώργο, όπως τον καλούσε.

Αγαπημένη μου ξαδέρφη ένα ολόθερμο Αντίο...

Περικλής Τσάκαλος

Το άρθρο έχει 1022 αναγνώσεις