ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ:

PORTAL_facebook

PORTAL_youtube

PORTAL_youtube2

MΕΣΟΧΩΡΑ


Live κάμερα από www.mesochoranet.gr

SynantisiDS_Maravas_2

Την περασμένη Τετάρτη(7/12) αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κώστα Μαράβα. Η συνάντηση, που έγινε μέσα σε ζεστό και φιλικό κλίμα, έγινε στο γραφείο του Δημάρχου στο Δημαρχείο Πύλης.
Τον Σύλλογο Αετού εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Βασίλης Τσιακοβής κι ο γραμματέας Ηλίας Κουτσογιάννης, ενώ παρόντες ήταν επίσης  ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Παναγιώτης Μπόλης και ο συγχωριανός μας, με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, πρώην Κοινοτικός Σύμβουλος Ηλίας Τσιακοβής.

Ο κ. Μαράβας μας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, έγιναν οι αναγκαίες συστάσεις γνωριμίας των μελών του Δ.Σ. κι αφού τον ενημερώσαμε για τον σκοπό της επίσκεψης, του επιδώσαμε εγγράφως τα αιτήματα του Συλλόγου. Ο Δήμαρχος αφού μελέτησε το σχετικό έγγραφο, έδειξε την προθυμία του να μας ακούσει ως αντιπροσωπεία του Δ.Σ. σε μια διεξοδικότερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό μας. Μας επισήμανε βέβαια τις μέτριες έως λιγοστές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, ως συνέπεια των άσχημων οικονομικών συγκυριών που περνάει η χώρα και μας συνεχάρη για το ενδιαφέρον που δείχνουμε για το χωριό.

Τονίσαμε στον Δήμαρχο πως τα αιτήματα είναι ουσιαστικά προβλήματα του χωριού, τα οποία καταγράψαμε ως Δ.Σ. έπειτα από διαβούλευση με τους χωριανούς μας κι όχι αμιγώς αιτήματα του Συλλόγου, καθώς επίσης πως η επίσκεψη αυτή ήταν καθολικό αίτημα των Αετιωτών στην Γενική Συνέλευση του περασμένου Αυγούστου. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος κι ο γραμματέας του Συλλόγου, συνεπικουρούμενοι κι από τον Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Παναγιώτη Μπόλη εκθέσαμε αναλυτικότερα ένα προς ένα τα ζητήματα του χωριού.

SynantisiDS_Maravas_3


Αναφερθήκαμε στην επικινδυνότητα που ελλοχεύει η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ρέμα Προύντζου κι ιδιαίτερα μετά από έντονες βροχοπτώσεις(κίνδυνος για κοινοτικές και ιδιωτικές περιουσίες). Ζητήσαμε άμεσα να έρθει κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσιάς του Δ. Πύλης με μηχανικούς για να εκτιμήσει επισταμένως το πρόβλημα κι όχι να γίνουν πρόχειρες παρεμβάσεις.

Τονίσαμε την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη των εργασιών του ζωτικής σημασίας έργου υδροδότησης του Αετού, ύστερα κι από την σχετική έγκρισή του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ένταξη στο ΠΕΠ 2014-20.

Αναφερθήκαμε επίσης και στο ...καμάρι του Συλλόγου, το γήπεδο ποδοσφαίρου, σημειώνοντας πως είναι ένα έργο όλων των Αετιωτών αφού πραγματοποιήθηκε κυρίως με χρήματα από το υστέρημα των χωριανών και ζητήσαμε να ολοκληρωθούν οι εργασίες διάνοιξης καναλίου ομβρίων υδάτων που ξεκίνησαν το καλοκαίρι. Στο θέμα του γηπέδου αιτηθήκαμε και την υδροδότησή του.

Για το θέμα του Δημοτικού Σχολείου, ζητήσαμε επίσης να ληφεί μέριμνα από τις τεχνικές υπηρεσίες για την συντήρηση κυρίως της σκεπής του. Επισημάναμε την σημασία του Σχολείου για το Σύλλογο και γενικά τους χωριανούς, ενός κτιρίου  με αναφορά στις μνήμες και στην ιστορία του Αετού. Ακόμη, αιτηθήκαμε επισήμως την άδεια αποκλειστικής χρήσης και διαχείρισης του Σχολείου από τον Σύλλογο.

Εκθέσαμε στην συνέχεια στο Δήμαρχο το ζήτημα που υπάρχει με την σημερινή κατάσταση του οστεοφυλακίου στο Κοιμητήριο του Αετού. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η προηγούμενη δημοτική αρχή επέκτεινε το οστεοφυλάκιο αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί εσωτερικά οι απαιτούμενες υποδομές, όπως ρεύμα και νέα ράφια. 

Ζητήσαμε επίσης, για το θέμα με το γήπεδο μπάσκετ, να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια από την κακοκαιρία και να αντικατασταθεί η περίφραξή του με μια πιο στέρεη κατασκευή.

Τέλος αναφερθήκαμε στην ανάγκη παρέμβασης του Δήμου στο πρόβλημα με την παιδική χαρά του χωριού, ζητώντας να επισκευασθούν κάποια όργανα ή να αντικατασταθούν κι αν είναι δυνατό να υπάρξει κάποια σχετική πιστοποίηση ασφαλείας από τον Δήμο Πύλης.

Αφού ολοκληρώσαμε ως αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Συλλόγου την εκτενέστερη αναφορά μας στα προβλήματα του χωριού, ο κ. Μαράβας μας μετέφερε την προφανή διάθεση και προθυμία του Δήμου να δει και να εξετάσει όλα τα ζητήματα και να αναζητήσει τις καλύτερες λύσεις. Ζήτησε σ' εκείνο το σημείο να παραστεί στη συζήτηση κι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Πολεοδομίας κ. Σωτήρης Χαντζής, όπως κι έγινε.

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος από το τελευταίο μας αίτημα, αυτό της παιδικής χαράς, μας ξεκαθάρισε πως είναι το μόνο θέμα για το οποίο δεν μπορεί να δώσει κάποια λύση, τουλάχιστο στο άμεσο μέλλον. Μας τόνισε πως έχουν δοθεί εντολές από την Κεντρική Διοίκηση σε όλους τους Δήμους της χώρας, για αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας  περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ. Ύστερα από τα συμβάντα των τελευταίων χρόνων με σοβαρά ατυχήματα σε παιδικές χαρές ανά την επικράτεια, το υπουργείο Εσωτερικών καθόρισε εκ νέου και με αυστηρότερο τρόπο τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων καθώς και τη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου αυτών. Σημείωσε ο Δήμαρχος, πως σε καμία παιδική χαρά σε όλο τον Δήμο Πύλης δεν επιτρέπεται από την νομοθεσία οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς προηγούμενη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου, το κόστος της οποίας είναι για την ώρα απαγορευτικό για τον Δήμο Πύλης(τουλάχιστο 50.000€ για κάθε παιδική χαρά). Γι'  αυτό το θέμα ο κ. Μαράβας μας είπε πως αναζητεί τρόπους για να βρεθεί στο μέλλον, μέσω ειδικών προγραμμάτων, χρηματοδότηση για όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου.

Για το πρόβλημα με το ρέμα Προύντζου μας είπε πως το συντομότερο δυνατόν θα σταλεί αρμόδιος μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για να εκτιμήσει την κατάσταση και ζήτησε από τον κ. Χαντζή να είναι παρών στην επίσκεψη αυτή.

Για το θέμα του έργου υδροδότησης του Αετού, υποσχέθηκε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει η δημοπράτηση του έργου και πως μέχρι τον Μάιο θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν ένα εξάμηνο.

Για τα θέματα του οστεοφυλακίου και του γηπέδου μπάσκετ, ζήτησε επίσης από τον Αντιδήμαρχο κ. Χαντζή να μεριμνήσει ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Για το θέμα του γηπέδου ποδοσφαίρου, ο ίδιος ο κ. Χαντζής υποσχέθηκε πως θα ασχοληθεί και θα φροντίσει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ολοκλήρωσης του καναλίου ομβρίων υδάτων. Για την υδροδότησή του ο Δήμαρχος ζήτησε να υποβάλλουμε μαζί με τον Εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας κ. Μπόλη εγγράφως αίτημα προς την Δ.Ε.Υ.Α. Πύλης, το οποίο θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Στο θέμα με το παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού ο κ. Δήμαρχος επίσης έδειξε την προθυμία του να βρεθεί μια λύση και αφού μας επισήμανε πως για το θέμα της αποκλειστικής χρήσης έχει δοθεί σχετική άδεια στους περισσότερους συλλόγους του Δήμου, μας προέτρεψε να υποβάλλουμε εγγράφως το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης για να "περάσει" με ψηφοφορία σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του. Ο αντιπρόεδρος κι ο γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου, μετά την συνάντηση με τον Δήμαρχο υπέβαλαν το σχετικό αίτημα στην γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης. Για το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών στο Σχολείο -κυρίως της στέγης- ο κ. Μαράβας έθεσε υπόψη μας την περίπτωση αντικατάστασή της με τσίγκινη σκεπή καθώς κι άλλα σχολεία που είχαν το ίδιο πρόβλημα σε ορεινά χωριά του Δήμου αντικατέστησαν τα κεραμίδια με τσίγκο και φαίνεται να βρήκαν οριστική λύση στο πρόβλημα. Μας είπε πως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών το χειμώνα(παγετός, χιόνια κλπ) στα ορεινά χωριά, τα κεραμίδια κάθε δυο χρόνια θέλουν αντικατάσταση, ενώ η τσίγκινη σκεπή προσφέρει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης. Και γι' αυτό το θέμα ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Χαντζή να το εξετάσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

SynantisiDS_Maravas_1
Φωτό(από αριστερά): Παναγιώτης Μπόλης, Σωτήρης Χαντζής, Βασίλης Τσιακοβής, Κώστας Μαράβας, Ηλίας Τσιακοβής, Ηλίας Κουτσογιάννης

Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση περίπου μισής ώρας για τα προβλήματα του χωριού με τον κ. Μαράβα, τον ευχαριστήσαμε ως Δ.Σ. του Συλλόγου που μας δέχθηκε κι άκουσε τα αιτήματά μας, του ευχηθήκαμε καλή συνέχεια στο έργο του κι ανταλλάξαμε τις καθιερωμένες ευχές για τις επικείμενες εορτάσιμες ημέρες. Τονίσαμε πως ο Σύλλογος του Αετού θα είναι πάντα φορέας ανάδειξης των προβλημάτων των κατοίκων του και ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να πράξει το καλύτερο για την επίλυσή τους. Ο κ. Μαράβας μας υποσχέθηκε πως στα μέτρα του δυνατού, λόγω των δύσκολων οικονομικών, ο Δήμος Πύλης θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών κι επισήμανε πως μας θέλει αρωγούς στην προσπάθεια αυτή.
Epistoli_Dimarxo_Pylis_7_12_16
Φωτό: Το έγγραφο που επιδόθηκε στον Δήμαρχο Πύλης με τα αιτήματα του Συλλόγου.

Το άρθρο έχει 1612 αναγνώσεις