ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ:

PORTAL_facebook

PORTAL_youtube

PORTAL_youtube2

MΕΣΟΧΩΡΑ


Live κάμερα από www.mesochoranet.gr

Panigiri2017_19

Κανονικά έγινε το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής   το καλοκαίρι στον Αετό. Το έθιμο και η παράδοση τηρήθηκαν και φέτος. Το πανηγύρι έγινε σε δυο ημέρες  στις 26 και 27 Ιουλίου.

Παρά το ότι στην γενική συνέλευση του Συλλόγου είχε αποφασιστεί εκτός από το να γίνεται διήμερο(παλιότερα γινότανε τρεις ημέρες), ο καταστηματάρχης να έχει την ευθύνη της οργάνωσής του στην πλατεία καθώς και την ορχήστρα. Ο ίδιος όπως είναι γνωστό προ καιρού είχε δηλώσει αδυναμία . Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το έθιμο αυτό, ο Σύλλογος κινητοποιήθηκε, βρήκε ορχήστρα και συμφώνησε με τον  Ηλία Τζερεμέ να έρθουν και να βοηθήσουν παρά το ότι οι συνθήκες δεν ήταν ευνοικές(καθημερινή ημέρα, λιγοστή παρουσία χωριανών στο χωριό τον Ιούλιο).

Panigiri2017__1

Panigiri2017__18

Έτσι και έγινε. Το πρωί της 26ης Ιουλίου έγινε κανονικά η λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, ακολούθησε η παράδοση της εικόνας(φέτος την πήρε ο Παύλος Κουτσογιάννης (ο οποίος δεν ήταν παρών και έτσι την παρέλαβε η ανιψιά του Νίκη Κουτσογιάννη), και μετά χορός στο προαύλιο της εκκλησίας. Κατόπιν ο κόσμος συνοδεία κλαρίνου και κιθάρας τραγουδώντας έφτασε μέχρι την πλατεία του χωριού. Το γλέντι και ο χορός τελείωσε αργά το απόγευμα.

Panigiri2017__2

Panigiri2017__3

Panigiri2017__4

Panigiri2017__5


Γύρω στα 80 άτομα παρευρέθηκαν το βράδυ στο πανηγύρι. Ο χορός κράτησε μεχρι αργά το πρωί. Κληρώθηκε ένα αρνί από το Σύλλογο. Τυχερός της βραδιάς ο Γιώργος Μπακαλάκης.


Panigiri2017__9

Panigiri2017__13

Panigiri2017__11

Την επόμενη ημέρα στις 27 Ιουλίου ο κόσμος ήταν λιγότερος. Τίμησε όμως με την παρουσία του το πανηγύρι ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας. Παρόντες ήταν επίσης ο επί χρόνια ιερέας του χωριού μας Πατέρας Κωνσταντίνος, ο  Πατέρας Παναγιώτης από την κορυφή ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Χαντζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Αναγνώστου, Νίκος Τόλιας, Σωτήρης Αγγέλης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αρματωλικού Παναγιώτης Τεντολούρης, και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αετού Παχτουρίου Παναγιώτης Μπόλης.

Panigiri2017__15

Panigiri2017__6

Panigiri2017__12

Μετά από τις σύντομες ομιλίες του προέδρου της Τ.Κ. Αετού –Παχτουρίου  Παναγιώτη Μπόλη και του προέδρου του Συλλόγου Νίκου Καρανάσιου το λόγο πήρε ο Δήμαρχος ο οποίος ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες και τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της κρίσης στην ανταπόκριση που πρέπει να έχει ο Δήμος στα ορεινά χωριά και όχι μόνο. Ακολούθησαν τα παραδοσιακά κάγκελα.

Panigiri2017__7

Panigiri2017__8

Ο χορός όπως και την προηγούμενη μέρα κράτησε μέχρι αργά. Την ορχήστρα αυτό το διήμερο επάνδρωσαν ο Χρήστος Λόζιος(τραγούδι), ο Ηλίας Τζερεμές(κλαρίνο), ο Παναγιώτης Παπακώστας(κιθάρα-τραγούδι)), ο Μίλτος Κρανιάς(λαούτο-μπουζούκι), ο Αποστόλης Καψιώχας(κρουστά) και ο Βαλάντης Δέλιος (αρμόνιο) ο οποίος είναι υιός της γνωστής τραγουδίστριας Σούλας Δέλλιου. Η  ορχήστρα καλύφθηκε οικονομικά από τις προσφορές(χαρτούρα) των χωριανών και συμπληρωματικά από τον Σύλλογο.

Panigiri2017__10

Panigiri2017__14

Panigiri2017__16

Panigiri2017__17


Εκ μέρους του Συλλόγου τις ημέρες αυτές ήταν στο χωριό ο  πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Καρανάσιος, ο αντιπρόεδρος Βασίλης Τσιακοβής, ο γραμματέας Ηλίας Κουτσογιάννης

Μετά το τέλος του πανηγυριού το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 13 Αυγούστου στον χορό του Συλλόγου.

Δείτε παρακάτω ένα δίωρο περίπου βίντεο από τις σημαντικότερες στιγμές της πρώτης μέρας(ανήμερα της Αγ. Παρασκευής) του πανηγυριού. Θα ακολουθήσει και δεύτερο, επίσης δίωρο, βίντεο από την τελευταία ημέρα και τα "κάγκελα"...Σημείωση: Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής όπως ο καθένας μας έχει αντιληφθεί, τα τελευταία χρόνια έχει μια φθίνουσα πορεία. Αυτό έχει πολλές αιτίες. Η οικονομική κρίση κατ΄αρχάς που έχει επηρεάσει τους πάντες. Όλοι έχουν περιορίσει τις εξόδους  τους και τις εξορμήσεις τους. Όλοι είναι πιο φειδωλοί στις δαπάνες τους. Πολλοί από τους παλιούς χωριανούς που κρατάγανε το πανηγύρι και ήτανε πιο κοντά στο χωριό έχουνε "φύγει" ή έχουνε μεγαλώσει. Οι κοινωνικές συνθήκες έχουνε αλλάξει. Οι περισσότεροι παίρνουν την άδειά τους τον Αύγουστο. Ο Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια βοηθάει τα μέγιστα στη διατήρηση του εθίμου. Είναι παρών. Το ίδιο έκανε και φέτος, το ίδιο θα κάνει και του χρόνου να είμαστε πρώτα καλά. Η άποψη ότι ο χορός του Συλλόγου επηρεάζει το πανηγύρι δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ο χορός του Συλλόγου το δεκαπενταύγουστο είναι μια άλλη εκδήλωση του Συλλόγου που πρέπει να γίνεται και καλώς γίνεται, γιατί βοηθάει το Σύλλογο αλλά και δίνει την δυνατότητα στους χωριανούς να χορέψουν και να διασκεδάσουν. 

Το άρθρο έχει 848 αναγνώσεις