ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ:

PORTAL_facebook

PORTAL_youtube

PORTAL_youtube2

MΕΣΟΧΩΡΑ


Live κάμερα από www.mesochoranet.gr

PANHGYRI_13_4

Η δύναμη στην ενότητα έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας ακολούθησαν πιστά το ρητό των αρχαίων Ελλήνων. Στο φετινό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό μας ακολουθήσαμε και μεις την ίδια φιλοσοφία των παλαιοτέρων και των νεοτέρων προγόνων μας. Η φετινή συγκυρία δύσκολη από πολλές πλευρές:

α) Πρόσφατοι θάνατοι αγαπημένων προσώπων.

β) Οικτρά οικονομική κατάσταση της χώρας μας και του καθένα μας ατομικά.

γ) Το καφενείο κλειστό χωρίς μαγαζάτορα.

Θα γίνει ή δεν θα γίνει λοιπόν το πανηγύρι;

Η επιθυμία και η απόφαση όλων των Αετιωτών ομόφωνη: "Το πανηγύρι θα γίνει οπωσδήποτε... το έθιμο δεν θα χαθεί". Και αυτό πετύχαμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά οι Αετιώτες . Κόντρα στα εμπόδια και στους δύσκολους καιρούς κάναμε μόνοι μας ένα από τα καλύτερα πανηγύρια της τελευταίας δεκαετίας.

PANHGYRI_13_2Με μπροστάρη τον πρόεδρο της κοινότητας Γιώργο Χονδρό και βοηθό το Σύλλογο του χωριού μαζί τα βγάλαμε μια χαρά. Ο Φώτης ο Κόγκος, ο Κυριάκος ο Παπαδόπουλος, ο Γιώργος ο Μπακαλάκης έψηναν τα σουβλάκια. Ο Γιώργος ο Χονδρός έψηνε και σέρβιρε. Ο Στέλιος , ο Νίκος , ο Ντίνος και ο Παντελής στα ποτά. Μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο προαύλιο χώρο έγινε το καθιερωμένο τελετουργικό(δημοπρασία) για την εικόνα της Αγίας Παρασκευής με τελικό αποδέκτη τον Γώγο Ιωάννη Καρανάσιο. Διανεμήθηκε άρτος και ύψωμα και κατόπιν όλο το χωριό κατευθύνθηκε στη πλατεία του χωριού τραγουδώντας με τη μουσική συνοδεία της νεανικής ορχήστρας των παιδιών του Ασπροποτάμου, όπου ακολούθησε γλέντι κανονικό μέχρι το απόγευμα. Τα τραγούδια που κυριάρχησαν ήταν η νερατζούλα και η βαρκούλα.

PANHGYRI_13_3

 

1ο βίντεο: Η Θεία Λειτουργία, η επιστροφή με τα όργανα στην πλατεία του χωριού και το μεσημεριάτικο γλέντι...

 

Οι καφέδες δωρεάν προσφορά από το Σύλλογο. Άλλοι έψηναν καφέδες και άλλοι σέρβιραν. Το φαγητό δωρεάν και προσφορά του Δημήτρη Σιαναβέλη. Η οικογένεια των Πανουτσαίων στο σύνολό της για άλλη μια φορά έκανε το καθήκον της. Μαγείρεψε τα φαγητά και τα πρόσφερε σε όλους τους χωριανούς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια του Δημήτρη που παρά τον πρόσφατο χαμό του πατέρα του βοήθησε όλο το χωριό. Η ορχήστρα με το Νεκτάριο, το Δημήτρη τον Τσάκαλο και τα άλλα τα παιδιά μας διασκέδασε με τα γνήσια και αυθεντικά ασπροποταμίτικα τραγούδια. Το χαρτζιλίκι βέβαια για αυτά τα παιδιά ίσως να ήταν λίγο και φτωχό, αλλά εδώ και χρόνια ανάμεσα σ’ αυτά τα υπέροχα παιδιά με τους ακέραιους χαρακτήρες και τους Αετιώτες έχει αναπτυχθεί μια σχέση αγάπης, φιλίας και αλληλοεκτίμησης που το χρήμα μπαίνει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για άλλη μια φορά την ορχήστρα του Γρηγόρη Χατζηλυμπερη, Τάκη Τσάκαλου που έρχεται κάθε χρόνο και μας διασκεδάζει στο πανηγύρι εμάς τους λίγους Αετιώτες.

PANHGYRI_13_1

 

2ο βίντεο: To πανηγύρι το πρώτο βράδυ(26-7-13) στην πλατεία...Τη δεύτερη μέρα το γλέντι συνεχίστηκε με την ίδια ένταση και κατά τις 2 η ώρα τα μεσάνυχτα έγιναν τα παραδοσιακά κάγκελα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να σέρνουν το χορό και τους νεότερους να ακολουθούν. Το γλέντι βέβαια συνεχίστηκε μέχρι πρωίας. Το πανηγύρι για άλλη ακόμα μια φορά μεταδόθηκε μέσω ίντερνετ από την ιστοσελίδα του Συλλόγου και αυτό χάρην των προσπαθειών του συγχωριανού μας Ηλία Α. Κουτσογιάννη.

PANHGYRI_13_5

 

3ο βίντεο: Η δεύτερη βραδιά του πανηγυριού(27-7-13) και τα "κάγκελα"...Κάπως έτσι κύλησαν οι δυο μέρες του φετινού πανηγυριού. Εκατό Αετιώτες περίπου ήταν σε κάθε μια από τις δυο μέρες, με τους ξένους να είναι ελάχιστοι. Το φετινό πανηγύρι ήταν ξεχωριστό μα και πετυχημένο, αποτελώντας παράλληλα ένα προάγγελο της μεγάλης εκδήλωσης που ακολούθησε στις 11 Αυγούστου στο χωριό μας με την έλευση του Αντώνη Κυρίτση και Πετρολούκα-Χαλκιά.

PANHGYRI_13_6

  Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο όλες τις φωτογραφίες(351) από το πανηγύρι...

 

Ρεπορτάζ:  Στέλιος Καρανάσιος - Νίκος Καρανάσιος

 

Βίντεο-φωτογραφίες:  Ηλίας Α. Κουτσογιάννης

 

 

 

 

 

 

 

 

Το άρθρο έχει 2567 αναγνώσεις