ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ:

PORTAL_facebook

PORTAL_youtube

PORTAL_youtube2

MΕΣΟΧΩΡΑ


Live κάμερα από www.mesochoranet.gr

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στον Αετό στις 27 Ιουλίου θύμισε κάτι από τις παλιές  καλές ημέρες. Είναι γεγονός ότι το έθιμο του χωριού μας τα τελευταία χρόνια ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία. Αιτία σε αυτό ήταν η κοινωνικοοικονομική κατάσταση αφ' ενός και αφ' ετέρου η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων καθώς οι παλαιότερες γενιές σιγά-σιγά φεύγουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μπροστά σε αυτή την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί συν το γεγονός ότι η ορχήστρα ήταν απρόθυμη αρχικά να έρθει πήρε την απόφαση για φέτος τουλάχιστον το πανηγύρι να πραγματοποιηθεί σε μια ημέρα. Εκ του αποτελέσματος η απόφαση αυτή αποδείχθηκε  σωστή. Λειτούργησε μάλλον αναζωογονητικά παρά συρρίκνωσε το έθιμο.

Πάνω από 140 άτομα γέμισαν την μικρή πλατεία του χωριού. Χρόνια είχαμε να δούμε τόσο κόσμο στο πανηγύρι. Κάποια χρονιά ήμασταν δεν ήμασταν 40 άτομα. Ο Σύλλογος είναι αυτός που πασχίζει κάθε χρόνο με μοναδικό κριτήριο την διατήρηση του εθίμου. Είχαμε φτάσει μάλιστα στο σημείο να συζητάμε αν θα γίνει το πανηγύρι και είναι μεγάλη επιτυχία που είχαμε τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Στο δια ταύτα, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής ετελέσθει η θεία λειτουργία το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ακολούθησε η αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο με την παράδοση της εικόνας(φέτος την πήρε η Παναγιώτα Τσακάλου). Οι εκκλησιαστικοί επίτροποι Πάνος Τσάκαλος και Γιώργος Χονδρός φρόντισαν για την άρτια οργάνωση σε αυτό το κομμάτι του πανηγυριού. Κατόπιν ο χορός και η πορεία με όργανα εως την πλατεία του χωριού όπου το γλέντι συνεχίστηκε μεχρι το απόγευμα.


Το βράδυ με την συνοδεία της γνώριμης σε όλους μας ορχήστρας με τον Ηλία Τζερεμέ στο κλαρίνο, τον Χρήστο Λόζιο στο τραγούδι, τον Παναγιώτη Παπακώστα στην κιθάρα και το τραγούδι, τον Μίλτο Κρανιά στο μπουζούκι και το τραγούδι και τον Αποστόλη Καψιώχα στα κρουστά έγινε ένα πολύ όμορφο γλέντι  με πολύ κέφι και χορό. Χαιρετισμό απηύθηναν στην αρχή ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παναγιώτης Μπόλης  και ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Καρανάσιος. Τα παραδοσιακά κάγκελλα δεν έγιναν στο τέλος ως συνήθως αλλά στην αρχή του πανηγυριού όπου όλοι μικροί μεγάλοι  σηκώθηκαν και χόρεψαν πιασμένοι σταυρωτά.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Νίκος Καρανάσιος ο γραμματέας Στέλιος Καρανάσιος και τα μέλη Γρηγόρης Μπανταβάνης και Ηλίας Κουτσογιάννης

Έτσι κύλησε η ημέρα αυτή του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής το οποίο ήταν επιτυχημένο από κάθε πλευρά.Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για τις 13 Αυγούστου στην πλατεία του σχολείου του Αετού στον χορό του Συλλόγου. Όσο για του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να ζήσουμε ένα παρόμοιο πανηγύρι είτε αυτό γίνει σε μια είτε σε δυο είτε σε τρεις ημέρες.

Περισσότερα: φωτό και βίντεο(tv10 Θεσσαλίας)

                          

                       

Το άρθρο έχει 1189 αναγνώσεις