ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ:

PORTAL_facebook

PORTAL_youtube

PORTAL_youtube2

MΕΣΟΧΩΡΑ


Live κάμερα από www.mesochoranet.gr

Η τούρκικη απογραφή του 1454 – 1455 και τα χωριά μας (συνέχεια)

 

     Η τούρκικη απογραφή πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την κατάληψη ολόκληρης της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς, προκειμένου η τούρκικη ηγεσία να γνωρίζει τον αριθμό των υπηκόων της, την περιουσιακή τους κατάσταση, τις ασχολίες, την παραγωγή και τα επαγγέλματά τους για να τους επιβάλλει κατόπιν τους ανάλογους φόρους. Οι Τούρκοι ενδιαφέρονταν κυρίως για τα έσοδα και τη φορολόγηση των πολιτών της οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατά κύριο λόγο του χριστιανικού πληθυσμού, γιατί αυτός σήκωνε και το κύριο βάρος της φορολόγησης σε σχέση με το μουσουλμανικό πληθυσμό.

     Αμέσως μετά την κατάληψη της Θεσσαλίας ολόκληρη η περιοχή πέρασε στην κυριότητα του Σουλτάνου. Αυτός με τη σειρά του μοίρασε τη γη σε διάφορους Τούρκους αξιωματούχους και στο στρατό, στους νικητές της κατάληψης. Έτσι η θεσσαλική γη χωρίστηκε σε τιμάρια και αποδόθηκε στους Τούρκους. Θα δούμε τα γύρω χωριά από τον Αετό και την παραγωγή τους, σύμφωνα με το κατάστιχο της απογραφής. Πιο συγκεκριμένα:

 

1. Ο Αετός ( Δοβρόι ) μαζί με το Μπoύκουρο ( Αρματολικό ) ανήκαν στον ίδιο τιμαριούχο.

 

2. Τα χωριά Παχτούρι, Σκλήβενο ( Λαφίνα ) και Καπρόι ( Κορυφή ) ανήκαν στον ίδιο Τούρκο τιμαριούχο.

 

3. Η Βιτσίστα ( Μεσοχώρα ) ανήκε σε άλλον τιμαριούχο.

 

     Για το Γρεβενοσέλι ( Νεράιδα ) δεν βρήκαμε σε ποιον τιμαριούχο ανήκε. Πιθανόν να μην ανήκε σε κανέναν τιμαριούχο, να μην την ζήτησε κανείς Τούρκος ή να μην την έγραψαν οι Τούρκοι ερευνητές ή οι δικοί μας Έλληνες μεταφραστές. Είναι όμως στα φορολογήσιμα προϊόντα. Άρα κάπου έγινε λάθος.

  

           Η φορολογήσιμη παραγωγή των χωριών μας ήταν η παρακάτω:

 

1. ΑΕΤΟΣ: Ο Αετός φορολογούνταν για δημητριακά, καρύδια, μελίσσια και αιγοπρόβατα.

2. ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟ: Το Αρματολικό φορολογούνταν για τα παρακάτω προϊόντα: Σιτάρι, κριθάρι, μελίσσια, αιγοπρόβατα και χοίρους ( γουρούνια ).

       3. ΚΟΡΥΦΗ: Η Κορυφή φορολογούνταν για δημητριακά, μελίσσια και αιγοπρόβατα.        

4. ΛΑΦΙΝΑ: Η Λαφίνα φορολογούνταν για δημητριακά, μελίσσια και αιγοπρόβατα.

5. ΜΕΣΟΧΩΡΑ: Η Μεσοχώρα στην τούρκικη απογραφή φορολογούνταν για σιτάρι, κριθάρι, καρύδια, λινό και κάνναβη, αμπέλια, μελίσσια, λαχανόκηπους, κεράσια, για τους νερόμυλους, αιγοπρόβατα και χοίρους.

6. ΝΕΡΑΪΔΑ: Η Νεράιδα φορολογούνταν για δημητριακά, καρύδια, μελίσσια και αιγοπρόβατα.

7. ΠΑΧΤΟΥΡΙ: Το Παχτούρι φορολογούνταν για δημητριακά, μελίσσια και αιγοπρόβατα.

         Παρατηρήσεις:

     Α: Σύμφωνα με την τούρκικη απογραφή, αν υποθέσουμε ότι το κάθε νοικοκυριό ( γονείς και παιδιά) αποτελούνταν στη μικρότερη περίπτωση από 4 μέλη, το σπίτι κάθε χήρας αποτελούνταν από 2 μέλη συν τους ανύπαντρους ενήλικες, τότε περίπου ο πληθυσμός για τα παραπάνω 7 χωριά της περιοχής μας είχε ως εξής το 1455: ΑΕΤΟΣ: 67 κάτοικοι, ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟ: 88 κάτοικοι, ΚΟΡΥΦΗ: 26 κάτοικοι, ΛΑΦΙΝΑ: 30 κάτοικοι, ΜΕΣΟΧΩΡΑ: 350 κάτοικοι, ΝΕΡΑΪΔΑ: 51 κάτοικοι, ΠΑΧΤΟΥΡΙ: 38 κάτοικοι. Σίγουρα ο πληθυσμός του κάθε χωριού θα ήταν μεγαλύτερος για δύο λόγους. Πρώτον εμείς πήραμε σαν υπόθεση τη μικρότερη σύνθεση μελών σε κάθε νοικοκυριό και κατά δεύτερο λόγο είναι πολύ πιθανόν για φορολογικούς λόγους να αποκρύπτονταν μέλη σε κάθε οικογένεια. Π.χ. αντί για 5 παιδιά κάποιος να δήλωνε 3. Το ίδιο πιθανόν να ισχύει και στην οικονομική παραγωγή του κάθε χωριού. Όπου ήταν μπορετό και δυνατόν, σίγουρα θα υπήρχε απόκρυψη της ετήσιας αγροτικής παραγωγής.

     Β: Από τους φορολογικούς πίνακες του κατάστιχου της απογραφής παρατηρούμε ότι η Μεσοχώρα, σαν και το πολυπληθέστερο χωριό, είχε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη με αμπέλια, νερόμυλους, λαχανόκηπους κλπ σε σχέση με τα άλλα διπλανά χωριά.

     Γ: Περισσότερα αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική παραγωγή του κάθε χωριού, τα ονόματα των τιμαριούχων που ανήκε το κάθε χωριό σε άλλες δημοσιεύσεις ή στην μελλοντική έκδοση βιβλίου που θα έχει σαν θέμα την ιστορία του χωριού μας.  

                  

Κόγκος Θανάσης                           Καρανάσιος Στέλιος

Το άρθρο έχει 725 αναγνώσεις