ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ:

PORTAL_facebook

PORTAL_youtube

PORTAL_youtube2

MΕΣΟΧΩΡΑ


Live κάμερα από www.mesochoranet.gr

Συνήθως συμβαίνει οι άνθρωποι να ακολουθούν την συνήθη  πορεία. Να εγκαταλείπουν το χωριό για να πάνε στην πόλη. Εδώ και πολλά χρόνια είναι κανόνας τα χωριά και η ύπαιθρος να ερημώνουν κα οι άνθρωποι να συνωστίζονται στα αστικά κέντρα.  Που και που επιστρέφουν κάποιοι συνταξιούχοι στο χωριό και οι περισσότεροι όχι μόνιμα.

Στη  συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε το σπάνιο φαινόμενο ένας νέος άνθρωπος να ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή και μάλιστα με την οικογένεια του. Πήρε την ''μεγάλη απόφαση''  να αφήσει πίσω του την Αθήνα όπου και ζούσε για να έρθει να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό.

Είναι ο Θανάσης ο Τσάκαλος υιός του Βάϊου Τσάκαλου ο οποίος  συμπλήρωσε ενα χρόνο ως μόνιμος κάτοικος Αετού μαζί με την γυναίκα του Μαρίνα και τις δυο κόρες του την Αθηνά και την Αλεξάνδρα.

Η απόφαση του ήταν συνειδητή και απόλυτη έχοντας και την πλήρη στήριξη της οικογένειας του. Έχοντας περάσει ένα δύσκολο χειμώνα δεν διαμαρτύρεται καθόλου, αντίθετα απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό υπερασπίζοντας με θέρμη την επιλογή του.

Πέρσι τον Ιούνιο έβαλε όλη του την οικοσκευή και τα ζώα του  17 αιγοπρόβατα, πολλές κότες και το σκύλο του με προορισμό τον Αετό. Το φορτηγό όμως έπιασε φωτιά στην εθνική οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης με αποτέλεσμα να καταστραφεί πλήρως η οικοσκευή, να καούν όλες οι κότες και ο σκύλος, καθώς και 2 αιγοπρόβατα, με τα υπόλοιπα να τρέχουν πανικόβλητα στο δρόμο και τους αστυνομικούς να τα κυνηγούν για να τα περισυλλέξουν.


Το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν απογοήτευσε τον Θανάση αλλά τον πείσμωσε. Τον επόμενο μήνα ξεκίνησε πάλι και ήρθε στο χωριό όπου και εγκατάστάθηκε.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έχει συμβεί στο χωριό εδώ και πολλά χρόνια. Ένα θετικό πρόσημο όχι μόνο για το χωριό αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Μια αισιόδοξη νότα για το χωριό που ερημώνει.  Παιδικές φωνές ακούγονται πλέον στα δρομάκια του χωριού.


Τα δυο κοριτσάκια πηγαίνουν σχολείο στο Αθαμάνιο καθημερινά αλλά και  φροντιστήριο στο Βουργαρέλι , μια απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων η οποία αποζημιώνεται με το ιλιγγιώδες ποσό των 8,60 ευρώ. Βέβαια  από τη στιγμή που καταργήθηκε το ολοήμερο σχολείο αναγκάστηκαν να σταματήσουν αφού θα έπρεπε να καλύπτουν τη διαδρομή αυτή 4 φορές καθημερινά.


Η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται και δεν στηρίζει αυτούς τους ανθρώπους που με την παρουσία τους και μόνο ζωντανεύουν την Ελληνική ύπαιθρο. Είναι σαν να τους λέει, ''τι ήρθατε να κάνετε εδω γυρίστε πίσω'', δυστυχώς.

Σε κάθε περίπτωση ο Θανάσης ήρθε αποφασισμένος να μείνει και θα μείνει και αυτό είναι που αξίζει. Η ''μεγάλη απόφαση'' που πήρε για αυτόν τελικά δεν ήταν τόσο μεγάλη αλλά μια φυσιολογική εξέλιξη μιας συνειδητής επιλογής.

Ευχόμαστε για τον ίδιο και την οικογένεια του τα καλύτερα.Νίκος Λ. Καρανάσιος

Το άρθρο έχει 357 αναγνώσεις